التغذية السليمة في رمضان
يتغير نسق حياة المسلم في رمضان وتتسنى
للصائم إمكانية ثمينة لتبني نهج حياة صحي، يسهم بدوره في تخفيف وزن الجسم وضبط
درجة ومعيار السكر في الدم، وممارسة الرياضة بعد الإفطار بساعتين للمساعدة على
الهضم ولمنع تراكم الدهون في الجسد، على سبيل المثال، رياضة المشي.
نظام التغذية
ومن المهم إتباع منظومة غذائية صحية ومتعادلة ومستقرة ، طوال أيام السنة وليس فقط في شهر رمضان. وذلك الإطار يعتمد على:
تجنب تناول المشروبات الغازية لدى
تناول وجبة الإفطار والسحور لأنها تترك تأثيرا سلبياً على عملية الهضم وتملأ
المعدة بالسكر، إضافة إلى إفتقار تلك الأشكال من المشروبات للمقدار في الفائدة الغذائية
وتأثيرها على ارتفاع كبير في معدل زيادة الوزن.
الأكل الصحي والمتكامل والذي يتضمن على
أنواع الأطعمة الصحية المفيدة المختلفة، لأجل أن يحصل الصائم على جميع المكونات الغذائية
المفيدة النافعة التي يحتاجها البدن، ومن أهم الأشياء التي يقتضي مراعاتها، هي
تناول الاكل ببطء وعدم الإسراع فيه.
شرب كميات كافية من الماء و الاكثار من
اكل الفواكة الغنية بالماء بين وجبتي الإفطار والسحور لإمداد البدن بالسوائل أثناء
النهار.
و يجب بتجنب القلي كلما استطعت ،
واللجوء إلى أساليب بديلة لتحضير الطعام كالشواء، الطبخ، التحمير أو التحميص.
يحبذا انتزاع الجلد والدهون عن الدجاج
واللحوم قبل طبخها .
يوصى بالاكل من الألبان و منتجاتها ضئيلة
الدسم التي يتم استخدامها في تحضير الحلويات و غيرها من الاطعمة.
يستحسن تجنب و تعويض عن الملح بالتوابل
على أنواعها (كمون، هيل ، بهارات ، كركم ، و الثوم المطعون , و غيرها) والأعشاب
المتغايرة مثل البقدونس ، الكزبرة ، البصل ، الجرجير ، الثوم ، الزنجبيل ، النعناع
، الزعتر
فالتّغذية السّليمة في حياة الإنسان من
أكثرّ الأمور و أهمها التي تؤثّر في صحّة الإنسان الجسديّة والّنفسيّة على مستوى
واحد. وإنّ المجتمعات التي اهملت العناية ب لتّغذية تتكبد مشاكل كثيرة، منها مشاكل التّحصيل الدّراسي و التفوق
العلمي المتأخّر لدى الطّلاب في المدراس، وأيضاً ظهور مشاكل تأخّر النّمو الحركي
واللّفظي لدى الأطفال في مدد النّمو الأولى، كما تكثر أمراض فقر الدّم التي
تسبّبها التّغذية الغير سليمة و الكافية . وتظل قضية توفير وجبات غذائيّة متكاملة
المكونات والفيتامينات للإنسان مهمات صعبة لشعوب وبخاصّة الفقيرة منها. وإنّ
أهميّة التّغذية السّليمة في حياة الفرد تكمن في عدّة جوانب من جوانب الحياة
التغذية بوابة الوقاية
لها دور في الوقاية من كثيرٍ من
الأمراض، فقد وجد العلماء أنّ هنالك أطعمة تسهم في الوقاية من مرض السّرطان مثلاً
مثل البروكلي، وثمرة القشطة، والخضروات الداكنة، وغيرها. تشارك في الدفاع من أمراض
تدهور الدّم والأنيميا، فمركبات الحديد التي تحتوي فوقها عديدٌ من المأكولات
الغذائيّة تساهم في تأمين البدن من قلة تواجد الحديد الذي يسبب تدهور الدّم وما
يتمخض عنه من تدهور البدن، مثلما تبقى بعض المركبات الغذائيّة مثل فيتامين ج التي
تساعد الجسد على امتصاص الحديد وذلك يؤكّد على أهميّة تكامل الغذاء وتنويعه لتعظيم
النفع منه.
Good nutrition in Ramadan
The Muslim's life style changes during Ramadan and the fasting person has a valuable possibility to adopt a healthy lifestyle, which in turn contributes to reducing body weight and controlling the degree and standard of blood sugar, and exercising two hours after breakfast to help with digestion and to prevent the accumulation of fat in the body, for example, walking.
Feeding system
It is important to follow a healthy, balanced and stable diet throughout the year, and not only during Ramadan. And that framework depends on:
Avoid drinking soft drinks when eating breakfast and suhoor, as it has a negative effect on digestion and fill the stomach with sugar, in addition to the lack of these forms of drinks for the amount of nutritional benefit and their impact on a large increase in the rate of weight gain.
Healthy and integrated eating, which includes various types of healthy, beneficial foods, in order for the fasting person to get all the beneficial nutrient components that the body needs, and one of the most important things that needs to be taken into account is eating slowly and not speeding it up.
Drink sufficient quantities of water and eat more fruits rich in water between breakfast and suhoor to provide fluid to the body during the day.
And you should avoid frying whenever you can, and resort to alternative methods of preparing food such as barbecue, cooking, roasting or roasting.
It is recommended to remove skin and fat from chicken and meat before cooking them.
It is recommended to eat dairy foods and their low-fat products that are used in preparing sweets and other foods.
It is advisable to avoid and make up for salt with all kinds of spices (cumin, cardamom, spices, turmeric, grounded garlic, etc.) and heterogeneous herbs such as parsley, coriander, onions, watercress, garlic, ginger, mint, thyme.
Good nutrition in a person’s life is one of the most important and important things that affect a person’s physical and mental health on one level. The societies that neglected caring for nutrition incurred many problems, including problems of academic achievement and late academic excellence among students in schools, as well as the emergence of problems of delayed motor and verbal development in children in the first periods of development, as well as anemia diseases caused by improper and inadequate nutrition. . The issue of providing nutritious meals with complete ingredients and vitamins for humans remains difficult tasks for people, especially the poor ones. The importance of proper nutrition in a person's life lies in several aspects of life
Nutrition prevention portal
It has a role in the prevention of many diseases, as scientists have found that there are foods that contribute to the prevention of cancer, for example, broccoli, cream, dark vegetables, and others. It participates in the defense of the diseases of blood deterioration and anemia, as iron compounds that contain many food foods contribute to securing the body from the low availability of iron that causes blood deterioration and the resulting deterioration of the body, just as some food compounds such as vitamin C that help the body to absorb Iron, which confirms the importance of integrating and diversifying food to maximize the benefit from it.